PRZEPISY WEDŁUG PIĘCIU ELEMENTÓW
Zupa ¶niadaniowa.
O.G.- gor±ca woda 500mlZ.S.- kasza jaglana 5 łyżek
Z.S.- suszone słodkie owoce np. rodzynki, daktyle, morele, figi
Z.S.- cynamon (je¶li lubisz)
M.O.- imbir lub kardamon( na czubku łyżeczki)
W.SN.- zimna woda lub sól(symbolicznie)
D.K.- łyżeczka lub kilka kropli soku z cytryny lub kawałek surowego owocu
O.G.- szczypta tymianku lub kurkumy
Do garnka wkładamy w takiej kolejno¶ci, gotujemy około jednej godziny pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła(najlepiej sklarowane) i miodu do smaku( może być cukier trzcinowy, fruktoza).
Do zupy można dodać innych zbóż np.
O.G.- kasza gryczana niepalona 2 łyżki
M.O.- płatki owsiane 1 łyżka
O.G.- ziarno żyta 1 łyżka
D.K.- ziarno orkiszu lub pszenicy 1 łyżka
Przemiana, element:
O- ogień Z- ziemia M-metal W-woda D-drzewo
Smak:
G- gorzki S- słodki O-ostry SN-słony K-kwa¶ny
Biszkopt bezglutenowy
-4 jajka-miód(może być cukier trzcinowy, fruktoza) ilo¶ć zależy od tego jak słodki chcemy biszkopt
-80g m±ki ziemniaczanej
-imbir suszony szczypta lub mielony kardamon na końcu łyżeczki
-masło do wysmarowania blachy
-szczypta soli
-kropla soku z cytryny
-szczypta kurkumy
Do miski wbić całe jaja, dodać miód, imbir lub kardamon, sól, sok z cytryny, kurkuma( dodawać w tej kolejno¶ci).
Ubić na parze.
M±kę przesiać przez sito.
Powoli mieszaj±c masę z jaj dodawać m±kę.
Dokładnie wymieszać, wylać na blachę i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Blachę nasmarować masłem i posypać m±k± ziemniaczan± lub amarantusem dmuchanym.
Można oczywi¶cie zmieniać proporcje.
Kruche ciasteczka
-m±ka- ziemniaczana lub kukurydziana .można zrobić mix.ja dodaję m±kę z topinambura(niestety nie ma jej w sprzedaży, sama suszę topinambur i mielę)-sklarowane masło
-dwa żółtka
-fruktoza
-sól
-imbir lub kardamon
-siemię lniane mielone zaparzone i schłodzone(siemię wszystko sklei).
Kolejno¶ć dodawania: ubić żółtka z fruktoz±, dodać m±kę, imbir lub kardamon, szczyptę soli, odrobinę soku z cytryny, szczypta kurkumy, siemię lniane, masło sklarowane.
Zagnie¶ć ciasto, schłodzić w lodówce, rozwałkować i wycinać .
Piec około 15 min, 180 stopni.